Mé Oblíbené Recepty
Svíčková na smetaně
Svíčková na smetaně
 

Svíčková na smetaně

Recept Svíčková na smetaně má průměrné hodnocení 4.5. Recept Svíčková na smetaně má průměrné hodnocení 4.5. Recept Svíčková na smetaně má průměrné hodnocení 4.5. Recept Svíčková na smetaně má průměrné hodnocení 4.5. Recept Svíčková na smetaně má průměrné hodnocení 4.5. 
Průměrné hodnocení: 4.5/5 (40 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Svíčková na smetaně, je omáčka se zeleninovým základem podávaná s nejlepším hovězím masem a nadýchaným knedlíkem.
Doba přípravy receptu je 45 min
příprava 45 min
Doba vaření receptu je 3 hod 20 min
doba vaření 3 hod 20 min
Počet porcí 6
počet porcí 6
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Tradiční název Svíčková na smetaně se v česku ustálil v 50. letech 20. století.

Ingredience

750g hovězí svíčkové
150g mrkve
150g celeru
75g petržele
1 velká cibule
50g špeku
30g másla
sůl
pepř
2 PL octa
1 PL sádla
25 kuliček černého pepře
20 kuliček nového koření
8 bobkových listů
1/2 KL tymiánu
citron plus plátky na ozdobu
4 kostky cukru
100g plnotučné hořčicie
4 PL hladké mouky
1 1/2 kelímku smetany 190g, 15%
brusinkový kompot
kynutý knedlík k podávání

(* PL - polévková lžíce)
(* KL - kávová lžička)

Postup

Den předem začněte s přípravou a naložením masa. Polovinu špeku nakrájejte na klínky a prošpikujte maso. Úzkým nožem udělejete ve směru vláken díru, kterou zvětšte prstem a do vzniklého otvoru vložte klín špeku. Postup opakujte dokud neupotřebíte všechny klínky, mělo by jich být zhruba šest. Maso důkladně osolte a opepřete.

Připravte si váček s kořením. Do čajového sítka dejte celý černý pepř, nové koření a tymián. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, mrkev, celer a petržel olupejte a nahrubo nastrouhejte. Zeleninu rozdělte na dva díly. První díl uschovejte na další den, druhý díl vložte do mísy, na něj položte maso a zalejte vodou s dvěmi lžícemi octa tak, aby bylo maso z větší části ponořené. Přidejte váček s kořením a bobkové listy. Přikryjte a nechte v lednici do druhého dne.

Další den rozpusťte v kastrolu vhodném do trouby sádlo a osmažte na něm zbylou zeleninu. Pět minut restujte, poté přidejte slaninu a restujte další 2 minuty. Poté přidejte 3 kolečka omytého citronu bez pecek, zamíchejte a přidejte plnotučnou hořčici. Opět zamíchejte, vložte naložené maso a zalejte nálevem i s kořením. Přilejte vodu tak, aby byl hrnec plný a přiveďte k varu. Osolte, přikryjte poklicí a vložte do trouby rozehřáté na 160°C. Maso pečte dvě a půl hodiny do měkka a v případě potřeby přilévejte vodu.

Až je maso měkké, vyjměte jej z omáčky a udržujte teplé v hrnci s poklicí. Svíčkovou postavte na sporák a přiveďte k varu. Vyjměte váček s kořením a všech osm bobkových listů. V misce smíchejte mouku s vodou v kašičku a vlejte do omáčky. Promíchejte, vlejte smetanu a ochuťte cukrem, máslem a šťávou ze zbylého citronu. Vařte deset minut a poté odstavte. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte omáčku do hladka. Případně dosolte.

Maso nakrájejte na plátky přes vlákna, aby byly vidět špekové klínky. Servírujte s knedlí, přelité omáčkou, s plátkem citronu a s kávovou lžičkou brusinkového kompotu.

Tipy

Svíčkovou můžete nahradit hovězím masem zadním.

Inspirace pro Vás

Španělský ptáček

Recept Španělský ptáček má průměrné hodnocení 4.7. Recept Španělský ptáček má průměrné hodnocení 4.7. Recept Španělský ptáček má průměrné hodnocení 4.7. Recept Španělský ptáček má průměrné hodnocení 4.7. Recept Španělský ptáček má průměrné hodnocení 4.7. 
Komentáře k receptu
(2)
Hovězí závitek plněný párkem, kyselou okurkou, vejcem a slaninou s vařenou rýží.

Vepřový burger po španělsku

Recept Vepřový burger po španělsku má průměrné hodnocení 4.7. Recept Vepřový burger po španělsku má průměrné hodnocení 4.7. Recept Vepřový burger po španělsku má průměrné hodnocení 4.7. Recept Vepřový burger po španělsku má průměrné hodnocení 4.7. Recept Vepřový burger po španělsku má průměrné hodnocení 4.7. 
Komentáře k receptu
(0)
Španělsko - základ tvoří mleté vepřové maso s mletou paprikou a olivami, se šafránovou majonézou a smaženou cibulkou.

Plněné bramborové knedlíky

Recept Plněné bramborové knedlíky se zelím má průměrné hodnocení 4.2. Recept Plněné bramborové knedlíky se zelím má průměrné hodnocení 4.2. Recept Plněné bramborové knedlíky se zelím má průměrné hodnocení 4.2. Recept Plněné bramborové knedlíky se zelím má průměrné hodnocení 4.2. Recept Plněné bramborové knedlíky se zelím má průměrné hodnocení 4.2. 
Komentáře k receptu
(0)
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem s bílým kyselým zelím a s do křupava smaženou cibulkou.

Pečené kuřecí prso

Recept Kuřecí prso pečené na žampionech s kuskusem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Kuřecí prso pečené na žampionech s kuskusem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Kuřecí prso pečené na žampionech s kuskusem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Kuřecí prso pečené na žampionech s kuskusem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Kuřecí prso pečené na žampionech s kuskusem má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(2)
Šťavnaté kuřecí prso s kůží pečené na chutných kořeněných žampionech, podávané s meruňkovým kuskusem.

Melounový salát s fíky

Recept Melounový salát s fíky má průměrné hodnocení 4.6. Recept Melounový salát s fíky má průměrné hodnocení 4.6. Recept Melounový salát s fíky má průměrné hodnocení 4.6. Recept Melounový salát s fíky má průměrné hodnocení 4.6. Recept Melounový salát s fíky má průměrné hodnocení 4.6. 
Komentáře k receptu
(3)
Jednoduchý a rychlý salát z červeného melounu se sladkými fíky s osvěžujícím jogurtovo-mátovým dresingem.
zařazeno v:
Saláty, Ovoce

Luxusní játrová paštika

Recept Luxusní játrová paštika má průměrné hodnocení 4.8. Recept Luxusní játrová paštika má průměrné hodnocení 4.8. Recept Luxusní játrová paštika má průměrné hodnocení 4.8. Recept Luxusní játrová paštika má průměrné hodnocení 4.8. Recept Luxusní játrová paštika má průměrné hodnocení 4.8. 
Komentáře k receptu
(1)
Jemná paštika ze smažených drůbežích jater, másla, smetany a směsi koření, ochucená brandy.

Polévka z červeného zelí

Recept Polévka z červeného zelí má průměrné hodnocení 4.5. Recept Polévka z červeného zelí má průměrné hodnocení 4.5. Recept Polévka z červeného zelí má průměrné hodnocení 4.5. Recept Polévka z červeného zelí má průměrné hodnocení 4.5. Recept Polévka z červeného zelí má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(32)
Fialová sytící polévka s fazolemi černé oko, čerstvým červeným zelím a s bramborem, vařená v zeleninovém vývaru.

Srnčí špízy

Recept Srnčí špízy má průměrné hodnocení 4.5. Recept Srnčí špízy má průměrné hodnocení 4.5. Recept Srnčí špízy má průměrné hodnocení 4.5. Recept Srnčí špízy má průměrné hodnocení 4.5. Recept Srnčí špízy má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Srnčí maso marinované v exotické směsi ze sójové omáčky a grilované na pánvi. Na povrchu je maso hnědé, uvnitř růžové.
zařazeno v:
Zvěřina, Grilování
Komentáře k receptu Svíčková na smetaně
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce