Mé Oblíbené Recepty
Pórkový krém se smaženými brambory
Pórkový krém se smaženými brambory
 

Pórkový krém se smaženými brambory

Průměrné hodnocení: 4.1/5 (16 hlasujících).
Polévkový krém z pórku, smetany a řeckého jogurtu, zdobený křupavými nitkami smažených brambor a petrželky.
Doba přípravy receptu je 10 min
příprava 10 min
Doba vaření receptu je 50 min
doba vaření 50 min
Počet porcí 4
počet porcí 4
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Římský císař Nero byl přezdíván Porophagus, což znamená ten, kdo jí pórek. Je zaznamenáno, že věřil, že konzumace pórku vylepší jeho zpěv.

Ingredience

110g másla
6 pórků, pouze bílé a světle zelené části
1 malá cibule
5 stroužků česneku
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
500ml polotučného mléka
190g 15% smetany
250g řeckého jogurtu
2 střední brambory
2 stonky hladkolisté petrželky

speciální výbava: fritovací hrnec nebo 500ml rostlinného oleje

(* KL - kávová lžička)

Postup

Mléko, smetanu a jogurt vyndejte z lednice a nechte stát při pokojé teplotě. Cibuli a česnek oloupejte, pórek omyjte. Zeleninu nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpusťe máslo a zeleninu se špetkou soli na něm osmažte, 5-7 minut, dokud nezačne měknout. Potom přidejte 250ml horké vody, snižte teplotu a duste do změknutí, 25-30 minut.

Brambory oloupejte a nakrájejte na proužky o tloušťce sirky. Osmažte je do světle hněda ve fritovacím hrnci s olejem rozehřátým na 180°C nebo na pánvi v rozpáleném oleji. Ke konci přidejte na listy natrhanou hladkolistou petrželku. Nechte okapat.

Základ polévky odstavte, k zelenině přidejte řecký jogurt, smetanu a mléko, promíchejte a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Vraťte na plotýnku na střední oheň a prohřejte. Postupně přimíchávejte vodu po 50 mililitrech. Před podáváním by měla být polévka natolik hustá, aby udžela na povrchu brambory, ale zároveň řidká tak, aby lžíce tažená po povrchu nezanechala žádnou stopu.

Pórkový krém podávejte na vyhřátých talířích. Ozdobte smaženými brambory a bylinkou.

 

Tipy

Pro krásnou světlezelenou polévku nenechte zeleninu při smažení na másle chytit žádou barvu.

Polévku můžete uvařit až dva dny dopředu (skladujte v lednici, poté ji podle potřeby rozřeďte vodou) a smažené brambory s bylinkou dvě hodiny dopředu (skladujte nezakryté při pokojové teplotě).

Inspirace pro Vás

Karlovarský knedlík

Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 3.8. Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 3.8. Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 3.8. Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 3.8. Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 3.8. 
Komentáře k receptu
(64)
Tradiční český karlovarský knedlík z opražené housky, mouky a vajec. Vhodný jako příloha téměř ke všemu českému.

Jehněčí špízy souvlaki

Recept Jehněčí špízy souvlaki má průměrné hodnocení 3.4. Recept Jehněčí špízy souvlaki má průměrné hodnocení 3.4. Recept Jehněčí špízy souvlaki má průměrné hodnocení 3.4. Recept Jehněčí špízy souvlaki má průměrné hodnocení 3.4. Recept Jehněčí špízy souvlaki má průměrné hodnocení 3.4. 
Komentáře k receptu
(87)
Středomoří - jehněčí špízy naložené v marinádě z červeného vína, česneku a oregána.

Medový salát s červenou řepou

Recept Medový salát s červenou řepou a quinoou má průměrné hodnocení 4. Recept Medový salát s červenou řepou a quinoou má průměrné hodnocení 4. Recept Medový salát s červenou řepou a quinoou má průměrné hodnocení 4. Recept Medový salát s červenou řepou a quinoou má průměrné hodnocení 4. Recept Medový salát s červenou řepou a quinoou má průměrné hodnocení 4. 
Komentáře k receptu
(19)
Čerstvá rukola, pečená medová řepa a vařená quinoa, výživná pseudoobilovina dostupná v obchodech se zdravou výživou.
zařazeno v:
Saláty

Salát z fialových brambor

Recept Salát z fialových brambor má průměrné hodnocení 3.5. Recept Salát z fialových brambor má průměrné hodnocení 3.5. Recept Salát z fialových brambor má průměrné hodnocení 3.5. Recept Salát z fialových brambor má průměrné hodnocení 3.5. Recept Salát z fialových brambor má průměrné hodnocení 3.5. 
Komentáře k receptu
(995)
Recept na bramborový salát s fialovými brambory s hořčičnou majonézou. Můžete však použít jakékoli brambory máte po ruce.
zařazeno v:
Přílohy, Brambory

Palačinky s tvarohem

Recept Palačinky s tvarohem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Palačinky s tvarohem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Palačinky s tvarohem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Palačinky s tvarohem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Palačinky s tvarohem má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(42)
Vláčné sladké palačinky s tvarohovou náplní.
zařazeno v:

Tuňákové karbanátky

Recept Tuňákové karbanátky má průměrné hodnocení 3.3. Recept Tuňákové karbanátky má průměrné hodnocení 3.3. Recept Tuňákové karbanátky má průměrné hodnocení 3.3. Recept Tuňákové karbanátky má průměrné hodnocení 3.3. Recept Tuňákové karbanátky má průměrné hodnocení 3.3. 
Komentáře k receptu
(70)
Karbanátky připravené z konzervovaného tuňáka se jedí s bramborem nebo v housce se zeleninou jako rybí hamburger.

Krůtí stehna na víně

Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 3.4. Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 3.4. Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 3.4. Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 3.4. Recept Krůtí stehna na víně a žampionech má průměrné hodnocení 3.4. 
Komentáře k receptu
(63)
Pomalu pečená spodní krůtí stehna, ochucená doma namixovaným kořením, ve vinné omáčce s na másle opraženými žampiony.

Kuřecí prsa Alfredo

Recept Kuřecí prsa Alfredo s pečeným česnekem má průměrné hodnocení 3.5. Recept Kuřecí prsa Alfredo s pečeným česnekem má průměrné hodnocení 3.5. Recept Kuřecí prsa Alfredo s pečeným česnekem má průměrné hodnocení 3.5. Recept Kuřecí prsa Alfredo s pečeným česnekem má průměrné hodnocení 3.5. Recept Kuřecí prsa Alfredo s pečeným česnekem má průměrné hodnocení 3.5. 
Komentáře k receptu
(16)
Krémová omáčka Alfredo s pečeným česnekem a zeleným hráškem, podávaná s dozlatova smaženým kuřecím masem.
Komentáře k receptu Pórkový krém se smaženými brambory
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
*Opište ověřovací kód:
kod
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce