Mé Oblíbené Recepty
Pórkový krém se smaženými brambory
Pórkový krém se smaženými brambory
 

Pórkový krém se smaženými brambory

Průměrné hodnocení: 4.1/5 (16 hlasujících).
Polévkový krém z pórku, smetany a řeckého jogurtu, zdobený křupavými nitkami smažených brambor a petrželky.
Doba přípravy receptu je 10 min
příprava 10 min
Doba vaření receptu je 50 min
doba vaření 50 min
Počet porcí 4
počet porcí 4
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Římský císař Nero byl přezdíván Porophagus, což znamená ten, kdo jí pórek. Je zaznamenáno, že věřil, že konzumace pórku vylepší jeho zpěv.

Ingredience

110g másla
6 pórků, pouze bílé a světle zelené části
1 malá cibule
5 stroužků česneku
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
500ml polotučného mléka
190g 15% smetany
250g řeckého jogurtu
2 střední brambory
2 stonky hladkolisté petrželky

speciální výbava: fritovací hrnec nebo 500ml rostlinného oleje

(* KL - kávová lžička)

Postup

Mléko, smetanu a jogurt vyndejte z lednice a nechte stát při pokojé teplotě. Cibuli a česnek oloupejte, pórek omyjte. Zeleninu nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpusťe máslo a zeleninu se špetkou soli na něm osmažte, 5-7 minut, dokud nezačne měknout. Potom přidejte 250ml horké vody, snižte teplotu a duste do změknutí, 25-30 minut.

Brambory oloupejte a nakrájejte na proužky o tloušťce sirky. Osmažte je do světle hněda ve fritovacím hrnci s olejem rozehřátým na 180°C nebo na pánvi v rozpáleném oleji. Ke konci přidejte na listy natrhanou hladkolistou petrželku. Nechte okapat.

Základ polévky odstavte, k zelenině přidejte řecký jogurt, smetanu a mléko, promíchejte a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Vraťte na plotýnku na střední oheň a prohřejte. Postupně přimíchávejte vodu po 50 mililitrech. Před podáváním by měla být polévka natolik hustá, aby udžela na povrchu brambory, ale zároveň řidká tak, aby lžíce tažená po povrchu nezanechala žádnou stopu.

Pórkový krém podávejte na vyhřátých talířích. Ozdobte smaženými brambory a bylinkou.

 

Tipy

Pro krásnou světlezelenou polévku nenechte zeleninu při smažení na másle chytit žádou barvu.

Polévku můžete uvařit až dva dny dopředu (skladujte v lednici, poté ji podle potřeby rozřeďte vodou) a smažené brambory s bylinkou dvě hodiny dopředu (skladujte nezakryté při pokojové teplotě).

Inspirace pro Vás

Cizrna z jednoho hrnce

Recept Cizrna s chorizem v jednom hrnci má průměrné hodnocení 3.1. Recept Cizrna s chorizem v jednom hrnci má průměrné hodnocení 3.1. Recept Cizrna s chorizem v jednom hrnci má průměrné hodnocení 3.1. Recept Cizrna s chorizem v jednom hrnci má průměrné hodnocení 3.1. Recept Cizrna s chorizem v jednom hrnci má průměrné hodnocení 3.1. 
Komentáře k receptu
(22)
Cizrna, jinak také římský hrách, vařená v jednom hrnci v rajčatové omáčce s čerstvým špenátem a s klobásou chorizo.

Okurkové jednohubky

Recept Okurkové jednohubky se šlehaným balkánem má průměrné hodnocení 4.2. Recept Okurkové jednohubky se šlehaným balkánem má průměrné hodnocení 4.2. Recept Okurkové jednohubky se šlehaným balkánem má průměrné hodnocení 4.2. Recept Okurkové jednohubky se šlehaným balkánem má průměrné hodnocení 4.2. Recept Okurkové jednohubky se šlehaným balkánem má průměrné hodnocení 4.2. 
Komentáře k receptu
(52)
Neobvyklé jednohubky se salátovou okurkou, šlehaným sýrem, s kousky sušených rajčat a s čerstvou bazalkou.

Grilovaná vepřová žebírka

Recept Grilovaná vepřová žebírka má průměrné hodnocení 4.2. Recept Grilovaná vepřová žebírka má průměrné hodnocení 4.2. Recept Grilovaná vepřová žebírka má průměrné hodnocení 4.2. Recept Grilovaná vepřová žebírka má průměrné hodnocení 4.2. Recept Grilovaná vepřová žebírka má průměrné hodnocení 4.2. 
Komentáře k receptu
(15)
Grilovaná vepřová žebra s masem, které odpadá samo od kosti, marinované v sójové a sladké chilli omáčce.

Dýňový krém

Recept Dýňový krém má průměrné hodnocení 4.1. Recept Dýňový krém má průměrné hodnocení 4.1. Recept Dýňový krém má průměrné hodnocení 4.1. Recept Dýňový krém má průměrné hodnocení 4.1. Recept Dýňový krém má průměrné hodnocení 4.1. 
Komentáře k receptu
(1)
Hedvábně jemný barevný krém připravený z dýně hokkaido, s kokosovým mlékem a zeleným koriandrem.

Omáčka enchilada

Recept Omáčka enchilada má průměrné hodnocení 3.7. Recept Omáčka enchilada má průměrné hodnocení 3.7. Recept Omáčka enchilada má průměrné hodnocení 3.7. Recept Omáčka enchilada má průměrné hodnocení 3.7. Recept Omáčka enchilada má průměrné hodnocení 3.7. 
Komentáře k receptu
(29)
Mexiko - speciální rajčatová omáčka používaná jako základ mnoha mexických pokrmů.

Gnocchi s rajčaty a mozzarellou

Recept Gnocchi s rajčaty a mozzarellou má průměrné hodnocení 2.7. Recept Gnocchi s rajčaty a mozzarellou má průměrné hodnocení 2.7. Recept Gnocchi s rajčaty a mozzarellou má průměrné hodnocení 2.7. Recept Gnocchi s rajčaty a mozzarellou má průměrné hodnocení 2.7. Recept Gnocchi s rajčaty a mozzarellou má průměrné hodnocení 2.7. 
Komentáře k receptu
(132)
Italské bramborové noky gnocchi v jednoduché omáčce z čerstvých rajčat, se zelenými olivami a s mozzarellou.
zařazeno v:
Vegetariánské, Gnocchi

Krůtí stehna na divoko

Recept Krůtí stehna na divoko má průměrné hodnocení 3.8. Recept Krůtí stehna na divoko má průměrné hodnocení 3.8. Recept Krůtí stehna na divoko má průměrné hodnocení 3.8. Recept Krůtí stehna na divoko má průměrné hodnocení 3.8. Recept Krůtí stehna na divoko má průměrné hodnocení 3.8. 
Komentáře k receptu
(635)
Šťavnatá krůtí stehna, jejichž maso od kosti samo odpadává, se pečou na zelenině a trošce červeného vína s divokým kořením.

Glazovaná křepelka

Recept Glazovaná křepelka má průměrné hodnocení 3.4. Recept Glazovaná křepelka má průměrné hodnocení 3.4. Recept Glazovaná křepelka má průměrné hodnocení 3.4. Recept Glazovaná křepelka má průměrné hodnocení 3.4. Recept Glazovaná křepelka má průměrné hodnocení 3.4. 
Komentáře k receptu
(21)
Kořeněné křepelky přelité máslovou glazurou z kuřecího vývaru. Pro zpestření nedělního oběda nebo k posezení s přáteli.
zařazeno v:
Zvěřina
Komentáře k receptu Pórkový krém se smaženými brambory
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
*Opište ověřovací kód:
kod
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce