Mé Oblíbené Recepty
Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou
Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou
 

Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou

Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. 
Průměrné hodnocení: 4.6/5 (49 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Polévka pro milovníky brambor. Mačkané brambory v kuřecím vývaru, s troškou zeleniny, křupavou slaninou a lžící smetany.
Doba přípravy receptu je 60 min
příprava 60 min
Doba vaření receptu je 50 min
doba vaření 50 min
Počet porcí 6
počet porcí 6
Již bylo vloženo 1 komentářů.
zobrazit komentáře (1)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Hlízy brambor jsou bežně opylovávány hmyzem, například čmeláky.

Ingredience

1,5kg brambor
150g slaniny vcelku
1 velká cibule
2 stonky řapíkatého celeru
1250ml kuřecího vývaru
2 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
100g sýru čedar
180g 30% zakysané smetany
pažitka na ozdobu

Postup

Troubu rozehřejte na 200°C. Brambory omyjte a rozmistěte v jedné vrstvě na pekáč. Vidličkou nebo úzkým nožem udělejte do brambor podle velikosti 1-3 dírky. Dejte péci do trouby přibližně na 1 hodinu (závisí na velikosti brambor). Hotový brambor půjde nožem lehce rozříznout. Po upečení nechte brambory zchládnout natolik, abyste je mohli oloupat (pro urchylení chládnutí je rozpulte).

Mezitím si oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte najemno, slaninu na kousky zhruba 1x2 centimetry. Řapíky celeru na tenké plátky. Čedar nastrouhejte nahrubo a pažitku nasekejte. Zakysanou smetanu nevyndávejte z lednice až do servírování, udrží si tuhý stav a na polévce se hned nerozteče.

V hrnci osmažte kousky slaniny na sucho na střední teplotu do křupava, asi 15 minut. Z hrnce je vyjměte a dejte bokem. Na tuku, které slanina pustila, osmažte cibuli a celer, nejprve 2 minuty, pak přidejte česnek a smažte další minutu. Během smažení vařečkou seškrabejte hnědé kousky slaniny, obsahují nejvíce chuti. Pak do hrnce nalejte půl naběračky vývaru a pomocí tekutiny hrnec vařečkou vyčistěte od zbylého zhnědlého tuku ze slaniny. Promíchejte, snižte teplotu na nízkou, přiklopte poklicí a duste 10 minut. Kontrolujte, zda se nepřipaluje, pokud ano, přidejte lžíci vývaru a snižte teplotu.

Oloupejte zchládlé pečené brambory a přidejte je ke změklé zelenině. Přelijte je zbytkem kuřecího vývaru a mačkátkem na brambory je rozmačkejte na kousky. Přiveďte k varu a povařte 5 minut. Ponorným mixérem pak brambory rozmixujte. Zda chcete polévku hladkou a dokonale rozmixovanou či s kousky brambor záleží už jen čistě na Vás. Hustotu můžete upravit přidáním vody nebo vývaru (pak ale polévku povařte alespoň 2 minuty). Dochuťte solí a pepřem a rozdělte do talířů.

Doprostřed každé polévky dejte lžíci zakysané smetany, několik kousků opečené slaniny, strouhaný sýr a nakonec sekanou pažitku.

Tipy

Pro krémovější polévku přidejte spolu s brambory 2 lžíce smetany.

Inspirace pro Vás

Jehněčí špízy souvlaki

Recept Jehněčí špízy souvlaki má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jehněčí špízy souvlaki má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jehněčí špízy souvlaki má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jehněčí špízy souvlaki má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jehněčí špízy souvlaki má průměrné hodnocení 4.6. 
Komentáře k receptu
(10)
Středomoří - jehněčí špízy naložené v marinádě z červeného vína, česneku a oregána.

Jednohubky s roquefortem

Recept Jednohubky s roquefortem a nektarinkou  má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jednohubky s roquefortem a nektarinkou  má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jednohubky s roquefortem a nektarinkou  má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jednohubky s roquefortem a nektarinkou  má průměrné hodnocení 4.6. Recept Jednohubky s roquefortem a nektarinkou  má průměrné hodnocení 4.6. 
Komentáře k receptu
(1)
Aromatický sýr ozdobený sladkou nektarinkou a zelenou rukolou na křupavé francouzské bagetě.

Pečené kuře Tandoori

Recept Kuře Tandoori má průměrné hodnocení 4.8. Recept Kuře Tandoori má průměrné hodnocení 4.8. Recept Kuře Tandoori má průměrné hodnocení 4.8. Recept Kuře Tandoori má průměrné hodnocení 4.8. Recept Kuře Tandoori má průměrné hodnocení 4.8. 
Komentáře k receptu
(38)
Indie - kuře se marinuje v jogurtu a směsi typického indického koření 24 hodin. Po upečení se podává s kokosovou omáčkou.

Vepřové nudličky s cibulkou

Recept Vepřové nudličky s jarní cibulkou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřové nudličky s jarní cibulkou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřové nudličky s jarní cibulkou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřové nudličky s jarní cibulkou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřové nudličky s jarní cibulkou má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(4)
Nudličky se před smažením krátce marinují, což přidá jídlu extra chuť. Jarní cibulka přidaná před koncem pokrm zvláčňuje.
zařazeno v:
Vepřové maso, Rýže

Hovězí Stroganoff

Recept Hovězí Stroganoff má průměrné hodnocení 4.5. Recept Hovězí Stroganoff má průměrné hodnocení 4.5. Recept Hovězí Stroganoff má průměrné hodnocení 4.5. Recept Hovězí Stroganoff má průměrné hodnocení 4.5. Recept Hovězí Stroganoff má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Rusko - kousky hovězí svíčkové smažené na žampionech a sterilovaných okurkách ve smetanové omáčce.

Čočková polévka s kari

Recept Čočková polévka s kari má průměrné hodnocení 4.6. Recept Čočková polévka s kari má průměrné hodnocení 4.6. Recept Čočková polévka s kari má průměrné hodnocení 4.6. Recept Čočková polévka s kari má průměrné hodnocení 4.6. Recept Čočková polévka s kari má průměrné hodnocení 4.6. 
Komentáře k receptu
(0)
Vegetariánská čočková polévka se zeleninou a kořením kari, hustá díky cizrně mixované s citronovou šťávou a máslem.

Ratatouille

Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 5. Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 5. Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 5. Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 5. Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 5. 
Komentáře k receptu
(0)
Francie - provensálský pokrm z lilku, cukety, papriky a rajčat pro vegetariány. Vhodné jako příloha nebo samostatné jídlo.

Játrová polévka s cuketou

Recept Játrová polévka s cuketou má průměrné hodnocení 4.4. Recept Játrová polévka s cuketou má průměrné hodnocení 4.4. Recept Játrová polévka s cuketou má průměrné hodnocení 4.4. Recept Játrová polévka s cuketou má průměrné hodnocení 4.4. Recept Játrová polévka s cuketou má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(0)
Polévka ze zeleniny a kuřecích jater. Není zahuštěná, je dietní a lehce stravitelná.
Komentáře k receptu Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
Nikola
|
Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Polévka z pečených brambor se slaninou a zakysanou smetanou má průměrné hodnocení 4.6. 
2015-04-29 14:36:10

Úžasná chuť! Do bramborové polévky jsem přidala několik špetek kajenského pepře pro větší říz a vyšla skvěle.

2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce