Mé Oblíbené Recepty
 

Ořechový moka dort

Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. 
Průměrné hodnocení: 4/5 (6 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Nadýchaný vrstvený dort z mletých vlašských ořechů, šlehaných vajec a strouhanky, s kávovým krémem ze šlehačky a čokolády.
Doba přípravy receptu je 25 min
příprava 25 min
Doba vaření receptu je 1 hod 15 min
doba vaření 1 hod 15 min
Počet porcí 8
počet porcí 8
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Lidé spotřebují 2.5 milionu tun vlašských ořechů ročně.

Ingredience

na základ dortu

6 vajec
200g cukru krupice
120g mletých vlašských ořechů
55g strouhanky
máslo na vymazání formy

na krém

100g cukru krupice
1/2 KL škrobu
250ml silné černé kávy
30g čokolády na vaření
15g másla
2 KL vanilkového extraktu
2 kelímky 40% smetany na šlehání

(* KL - kávová lžička)

Postup

Nejprve uvařte kávu a dejte ji bokem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh (nevíte-li jak na to, postup najdete v tipech), do kterého při šlehání přidejte 150g cukru krupice. Vyšlehané dejte bokem. Metličky omyjte a vyšlehejte žloutky, nejprve samostatně, po asi 2 minutách k nim přisypávejte zbylý cukr (50g). Žloutky s cukrem šlehejte, dokud nezmění konzistenci a barvu z ostré žluté na světle žlutou. Ve velké míse smíchejte strouhanku s mletými ořechy.

Troubu předehřejte na 175°C. Boky kulaté zapékací formy o průměru 23 centimetrů vymažte máslem. Dno a boky vyložte papírem na pečení. Nejprve smíchejte šlehané žloutky s bílky, potom směs vmíchejte k ořechům a strouhance. Těsto rozdělte na dvě stejně velké části. Jednu polovinu nalijte do formy a pečte 15-20 minut. Postup opakujte i s druhým dílem těsta. Po upečení nechte základ dorty schládnout, než z něho sundáte papír na pečení.

Mezitím, co se základ peče a chládne, připravte si kávovo čokoládový krém. Do kastrolku dejte cukr a škrob. Dejte na plotýnku, rozehřejte ji a postupně po troškách a kouskách přilévejte kávu a přidávejte čokoládu. Poté směs přiveďte k varu, minutu povařte a odstavte. Poté přidejte máslo a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Dejte bokem kompletně zchládnout.

V misce vyšlehejte šlehačku a přimíchejte zchládlou kávovou směs. Můžete směs kompletně promíchat nebo promíchejte jen lehce a nechte si na koláč kontrast bílé šlehačky a černé kávové směsi s čokoládou.

Plát pečeného těsta dejte na podložku. Potřete částí krému a přiklopte druhým plátem. Zbylým krémem potřete vrch i boky dortu. Dort můžete posypat ořechy na ozdobu. Ihned servírujte nebo dejte do lednice.

Tipy

Vaječné žloutky s bílky se nejlépe oddělují za studena, bílky ale nejlépe vyšleháte, mají-li pokojovou teplotu.

Kávu udělějte dvakrát tak silnou, než jak byste ji normálně pili.

Pečené pláty těsta si můžete připravit s předstihem; zmrazte je, dokud je nebudete chtít použít. Nechchte rozmrazit při pokojvé teplotě.

Jak vyšlehat sníh z bílků:

- nádobu na šlehání nejprve vytřete octem, vypláchněte a poté vytřete citronovou šťávou
- do mísy dejte bílky pokojové teploty, které nesmí obsahovat žádné stopy žloutků
- k bílkům přidejte malou špetku soli a jednu kávovou lžičku studené vody na jeden bílek
- cukr pečlivě odměřte a ze začátku přidejte polovinu, po minutě přidávejte pomalu zbytek
- ujistěte se, že metličky jsou čisté a neulpívá na nich žádná mastnota, ta znemožní bílky vyšlehat (pro jistotu jie můžete otřít octem a opláchnout)
- sníh šlehejte nad horkou lázní (v žáruvzdolné misce nad hrncem vroucí vody) do tuha

Inspirace pro Vás

Bramborový salát s řízkem

Recept Bramborový salát s řízkem má průměrné hodnocení 4.2. Recept Bramborový salát s řízkem má průměrné hodnocení 4.2. Recept Bramborový salát s řízkem má průměrné hodnocení 4.2. Recept Bramborový salát s řízkem má průměrné hodnocení 4.2. Recept Bramborový salát s řízkem má průměrné hodnocení 4.2. 
Komentáře k receptu
(7)
Nic k řízkům nechutná lépe než bramborový salát z kořenové zeleniny a nakládaných okurek s domácí zálivkou.

Vepřové kuličky

Recept Vepřové kuličky v rajčatové omáčce má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřové kuličky v rajčatové omáčce má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřové kuličky v rajčatové omáčce má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřové kuličky v rajčatové omáčce má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřové kuličky v rajčatové omáčce má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Řecko - vepřové kuličky s kousky čerstvé máty dušené v omáčce z čerstvých rajčat s tymiánem a skořicí.

Sušenky z ovesných vloček

Recept Domácí sušenky z ovesných vloček má průměrné hodnocení 4.5. Recept Domácí sušenky z ovesných vloček má průměrné hodnocení 4.5. Recept Domácí sušenky z ovesných vloček má průměrné hodnocení 4.5. Recept Domácí sušenky z ovesných vloček má průměrné hodnocení 4.5. Recept Domácí sušenky z ovesných vloček má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(1)
Máslové sušenky z polohrubé mouky a ovesných vloček se sušeným ovocem a ořechy.
zařazeno v:
Ovoce

Tiramisu

Recept Tiramisu má průměrné hodnocení 4.5. Recept Tiramisu má průměrné hodnocení 4.5. Recept Tiramisu má průměrné hodnocení 4.5. Recept Tiramisu má průměrné hodnocení 4.5. Recept Tiramisu má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Itálie - nepečený dezert ze špaldových piškotů namočených v kávě se vzdušným krémem z mascarpone, sypaným kakaem.

Čočka na kyselo

Recept Čočka na kyselo má průměrné hodnocení 4.2. Recept Čočka na kyselo má průměrné hodnocení 4.2. Recept Čočka na kyselo má průměrné hodnocení 4.2. Recept Čočka na kyselo má průměrné hodnocení 4.2. Recept Čočka na kyselo má průměrné hodnocení 4.2. 
Komentáře k receptu
(1)
Jedna z mnoha variant přípravy čočky na husto (nebo také na kyselo) s čerstvým chlebem, klobásou a kyselým okurkem.

Krůtí stehna po provensálsku

Recept Pečená krůtí stehna po provensálsku má průměrné hodnocení 4. Recept Pečená krůtí stehna po provensálsku má průměrné hodnocení 4. Recept Pečená krůtí stehna po provensálsku má průměrné hodnocení 4. Recept Pečená krůtí stehna po provensálsku má průměrné hodnocení 4. Recept Pečená krůtí stehna po provensálsku má průměrné hodnocení 4. 
Komentáře k receptu
(0)
Voňavá pečená krůtí stehna s provensálskými bylinkami a brambory z jednoho pekáče podlitá vínem.

Vepřové výpečky se špenátem

Recept Vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(6)
Vepřové výpečky na kmíně s cibulkou s krémovým špenátem a domácím bramborovým knedlíkem

Houbové rizoto

Recept Houbové rizoto má průměrné hodnocení 4.6. Recept Houbové rizoto má průměrné hodnocení 4.6. Recept Houbové rizoto má průměrné hodnocení 4.6. Recept Houbové rizoto má průměrné hodnocení 4.6. Recept Houbové rizoto má průměrné hodnocení 4.6. 
Komentáře k receptu
(0)
Krémové vegetariánské rizoto s hlívou ústřičnou a žampiony, vařené ve vývaru a brandy, za které by se žádný Ital nestyděl.
Komentáře k receptu Ořechový moka dort
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce