Mé Oblíbené Recepty
 

Ořechový moka dort

Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. 
Průměrné hodnocení: 4/5 (6 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Nadýchaný vrstvený dort z mletých vlašských ořechů, šlehaných vajec a strouhanky, s kávovým krémem ze šlehačky a čokolády.
Doba přípravy receptu je 25 min
příprava 25 min
Doba vaření receptu je 1 hod 15 min
doba vaření 1 hod 15 min
Počet porcí 8
počet porcí 8
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Lidé spotřebují 2.5 milionu tun vlašských ořechů ročně.

Ingredience

na základ dortu

6 vajec
200g cukru krupice
120g mletých vlašských ořechů
55g strouhanky
máslo na vymazání formy

na krém

100g cukru krupice
1/2 KL škrobu
250ml silné černé kávy
30g čokolády na vaření
15g másla
2 KL vanilkového extraktu
2 kelímky 40% smetany na šlehání

(* KL - kávová lžička)

Postup

Nejprve uvařte kávu a dejte ji bokem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh (nevíte-li jak na to, postup najdete v tipech), do kterého při šlehání přidejte 150g cukru krupice. Vyšlehané dejte bokem. Metličky omyjte a vyšlehejte žloutky, nejprve samostatně, po asi 2 minutách k nim přisypávejte zbylý cukr (50g). Žloutky s cukrem šlehejte, dokud nezmění konzistenci a barvu z ostré žluté na světle žlutou. Ve velké míse smíchejte strouhanku s mletými ořechy.

Troubu předehřejte na 175°C. Boky kulaté zapékací formy o průměru 23 centimetrů vymažte máslem. Dno a boky vyložte papírem na pečení. Nejprve smíchejte šlehané žloutky s bílky, potom směs vmíchejte k ořechům a strouhance. Těsto rozdělte na dvě stejně velké části. Jednu polovinu nalijte do formy a pečte 15-20 minut. Postup opakujte i s druhým dílem těsta. Po upečení nechte základ dorty schládnout, než z něho sundáte papír na pečení.

Mezitím, co se základ peče a chládne, připravte si kávovo čokoládový krém. Do kastrolku dejte cukr a škrob. Dejte na plotýnku, rozehřejte ji a postupně po troškách a kouskách přilévejte kávu a přidávejte čokoládu. Poté směs přiveďte k varu, minutu povařte a odstavte. Poté přidejte máslo a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Dejte bokem kompletně zchládnout.

V misce vyšlehejte šlehačku a přimíchejte zchládlou kávovou směs. Můžete směs kompletně promíchat nebo promíchejte jen lehce a nechte si na koláč kontrast bílé šlehačky a černé kávové směsi s čokoládou.

Plát pečeného těsta dejte na podložku. Potřete částí krému a přiklopte druhým plátem. Zbylým krémem potřete vrch i boky dortu. Dort můžete posypat ořechy na ozdobu. Ihned servírujte nebo dejte do lednice.

Tipy

Vaječné žloutky s bílky se nejlépe oddělují za studena, bílky ale nejlépe vyšleháte, mají-li pokojovou teplotu.

Kávu udělějte dvakrát tak silnou, než jak byste ji normálně pili.

Pečené pláty těsta si můžete připravit s předstihem; zmrazte je, dokud je nebudete chtít použít. Nechchte rozmrazit při pokojvé teplotě.

Jak vyšlehat sníh z bílků:

- nádobu na šlehání nejprve vytřete octem, vypláchněte a poté vytřete citronovou šťávou
- do mísy dejte bílky pokojové teploty, které nesmí obsahovat žádné stopy žloutků
- k bílkům přidejte malou špetku soli a jednu kávovou lžičku studené vody na jeden bílek
- cukr pečlivě odměřte a ze začátku přidejte polovinu, po minutě přidávejte pomalu zbytek
- ujistěte se, že metličky jsou čisté a neulpívá na nich žádná mastnota, ta znemožní bílky vyšlehat (pro jistotu jie můžete otřít octem a opláchnout)
- sníh šlehejte nad horkou lázní (v žáruvzdolné misce nad hrncem vroucí vody) do tuha

Inspirace pro Vás

Bramborový guláš s klobásou

Recept Bramborový guláš s klobásou má průměrné hodnocení 4.7. Recept Bramborový guláš s klobásou má průměrné hodnocení 4.7. Recept Bramborový guláš s klobásou má průměrné hodnocení 4.7. Recept Bramborový guláš s klobásou má průměrné hodnocení 4.7. Recept Bramborový guláš s klobásou má průměrné hodnocení 4.7. 
Komentáře k receptu
(31)
Levný výtečný pokrm z brambor a uzeniny bez použití zahušťovadel.

Jednohubky s klobásou

Recept Listové těsto pečené s klobásou, podávené s krémovou hořčičnou omáčkou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Listové těsto pečené s klobásou, podávené s krémovou hořčičnou omáčkou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Listové těsto pečené s klobásou, podávené s krémovou hořčičnou omáčkou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Listové těsto pečené s klobásou, podávené s krémovou hořčičnou omáčkou má průměrné hodnocení 4.6. Recept Listové těsto pečené s klobásou, podávené s krémovou hořčičnou omáčkou má průměrné hodnocení 4.6. 
Komentáře k receptu
(0)
Extra jednoduché jednohubky s dipem ze zakysané smetany a hrubozrnné hořčice.

Dušená vepřová játra

Recept Vepřová játra dušená na lesních houbách má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřová játra dušená na lesních houbách má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřová játra dušená na lesních houbách má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřová játra dušená na lesních houbách má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vepřová játra dušená na lesních houbách má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(1)
Delikátní dušená vepřová játra. Kousky jater se smaženou cibulkou a lesními houbami přelité chutnou omáčkou.

Teriyaki na špejli

Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. 
Komentáře k receptu
(91)
Asie - kousky kuřecího masa marinované v teriyaki omáčce podávané s dipem ze sladké chilli omáčky s jarní cibulkou a limetkou.

Zelňačka s klobásou

Recept Zelňačka s klobásou má průměrné hodnocení 4.4. Recept Zelňačka s klobásou má průměrné hodnocení 4.4. Recept Zelňačka s klobásou má průměrné hodnocení 4.4. Recept Zelňačka s klobásou má průměrné hodnocení 4.4. Recept Zelňačka s klobásou má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(46)
Oblíbená česká polévka s kysaným bílým zelím, uzenou klobásou, zjemněná smetanou s mletou paprikou.

Brambory pečené ve stříbře

Recept Brambory pečené ve stříbře má průměrné hodnocení 4.3. Recept Brambory pečené ve stříbře má průměrné hodnocení 4.3. Recept Brambory pečené ve stříbře má průměrné hodnocení 4.3. Recept Brambory pečené ve stříbře má průměrné hodnocení 4.3. Recept Brambory pečené ve stříbře má průměrné hodnocení 4.3. 
Komentáře k receptu
(0)
USA - brambory pečené na grilu s hrubozrnnou solí a v máslovém kabátku, podávané se zakysanou smetanou s pažitkou.

Hrachová polévka

Recept Hrachová polévka má průměrné hodnocení 4.4. Recept Hrachová polévka má průměrné hodnocení 4.4. Recept Hrachová polévka má průměrné hodnocení 4.4. Recept Hrachová polévka má průměrné hodnocení 4.4. Recept Hrachová polévka má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(10)
Polévka vařená v pomalém hrnci ochucená kari kořením a tymiánem.

Fazolová polévka se zeleninou

Recept Fazolová polévka se zeleninou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Fazolová polévka se zeleninou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Fazolová polévka se zeleninou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Fazolová polévka se zeleninou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Fazolová polévka se zeleninou má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Polévka se zeleninou a slaninou, zjemněná mlékem a ochucená majoránkou.
Komentáře k receptu Ořechový moka dort
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce