Mé Oblíbené Recepty
 

Ořechový moka dort

Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. Recept Ořechový moka dort má průměrné hodnocení 4. 
Průměrné hodnocení: 4/5 (6 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Nadýchaný vrstvený dort z mletých vlašských ořechů, šlehaných vajec a strouhanky, s kávovým krémem ze šlehačky a čokolády.
Doba přípravy receptu je 25 min
příprava 25 min
Doba vaření receptu je 1 hod 15 min
doba vaření 1 hod 15 min
Počet porcí 8
počet porcí 8
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Lidé spotřebují 2.5 milionu tun vlašských ořechů ročně.

Ingredience

na základ dortu

6 vajec
200g cukru krupice
120g mletých vlašských ořechů
55g strouhanky
máslo na vymazání formy

na krém

100g cukru krupice
1/2 KL škrobu
250ml silné černé kávy
30g čokolády na vaření
15g másla
2 KL vanilkového extraktu
2 kelímky 40% smetany na šlehání

(* KL - kávová lžička)

Postup

Nejprve uvařte kávu a dejte ji bokem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh (nevíte-li jak na to, postup najdete v tipech), do kterého při šlehání přidejte 150g cukru krupice. Vyšlehané dejte bokem. Metličky omyjte a vyšlehejte žloutky, nejprve samostatně, po asi 2 minutách k nim přisypávejte zbylý cukr (50g). Žloutky s cukrem šlehejte, dokud nezmění konzistenci a barvu z ostré žluté na světle žlutou. Ve velké míse smíchejte strouhanku s mletými ořechy.

Troubu předehřejte na 175°C. Boky kulaté zapékací formy o průměru 23 centimetrů vymažte máslem. Dno a boky vyložte papírem na pečení. Nejprve smíchejte šlehané žloutky s bílky, potom směs vmíchejte k ořechům a strouhance. Těsto rozdělte na dvě stejně velké části. Jednu polovinu nalijte do formy a pečte 15-20 minut. Postup opakujte i s druhým dílem těsta. Po upečení nechte základ dorty schládnout, než z něho sundáte papír na pečení.

Mezitím, co se základ peče a chládne, připravte si kávovo čokoládový krém. Do kastrolku dejte cukr a škrob. Dejte na plotýnku, rozehřejte ji a postupně po troškách a kouskách přilévejte kávu a přidávejte čokoládu. Poté směs přiveďte k varu, minutu povařte a odstavte. Poté přidejte máslo a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Dejte bokem kompletně zchládnout.

V misce vyšlehejte šlehačku a přimíchejte zchládlou kávovou směs. Můžete směs kompletně promíchat nebo promíchejte jen lehce a nechte si na koláč kontrast bílé šlehačky a černé kávové směsi s čokoládou.

Plát pečeného těsta dejte na podložku. Potřete částí krému a přiklopte druhým plátem. Zbylým krémem potřete vrch i boky dortu. Dort můžete posypat ořechy na ozdobu. Ihned servírujte nebo dejte do lednice.

Tipy

Vaječné žloutky s bílky se nejlépe oddělují za studena, bílky ale nejlépe vyšleháte, mají-li pokojovou teplotu.

Kávu udělějte dvakrát tak silnou, než jak byste ji normálně pili.

Pečené pláty těsta si můžete připravit s předstihem; zmrazte je, dokud je nebudete chtít použít. Nechchte rozmrazit při pokojvé teplotě.

Jak vyšlehat sníh z bílků:

- nádobu na šlehání nejprve vytřete octem, vypláchněte a poté vytřete citronovou šťávou
- do mísy dejte bílky pokojové teploty, které nesmí obsahovat žádné stopy žloutků
- k bílkům přidejte malou špetku soli a jednu kávovou lžičku studené vody na jeden bílek
- cukr pečlivě odměřte a ze začátku přidejte polovinu, po minutě přidávejte pomalu zbytek
- ujistěte se, že metličky jsou čisté a neulpívá na nich žádná mastnota, ta znemožní bílky vyšlehat (pro jistotu jie můžete otřít octem a opláchnout)
- sníh šlehejte nad horkou lázní (v žáruvzdolné misce nad hrncem vroucí vody) do tuha

Inspirace pro Vás

Domácí kečup

Recept Domácí kečup má průměrné hodnocení 4.7. Recept Domácí kečup má průměrné hodnocení 4.7. Recept Domácí kečup má průměrné hodnocení 4.7. Recept Domácí kečup má průměrné hodnocení 4.7. Recept Domácí kečup má průměrné hodnocení 4.7. 
Komentáře k receptu
(16)
Recept na domácí kečup je v naší rodině předáván z generace na generaci. Ingredience uvařte, propasírujte a skladujte až rok.

Muffiny s podmáslím a mangem

Recept Muffiny s podmáslím a mangem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Muffiny s podmáslím a mangem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Muffiny s podmáslím a mangem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Muffiny s podmáslím a mangem má průměrné hodnocení 4.5. Recept Muffiny s podmáslím a mangem má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(4)
Do těsta z podmáslí se přidají mražené jahody, borůvky a maliny a před pečením se muffiny ozdobí plátky manga.
zařazeno v:
Ovoce

Salát z nových brambor

Recept Salát z nových brambor má průměrné hodnocení 4.5. Recept Salát z nových brambor má průměrné hodnocení 4.5. Recept Salát z nových brambor má průměrné hodnocení 4.5. Recept Salát z nových brambor má průměrné hodnocení 4.5. Recept Salát z nových brambor má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Levný jednoduchý bramborový salát se správně štiplavou zálivkou ze zakysané smetany s čerstvou pažitkou.
zařazeno v:
Brambory, Přílohy

Pečený vepřový guláš

Recept Pečený vepřový guláš na víně a houbách má průměrné hodnocení 4.5. Recept Pečený vepřový guláš na víně a houbách má průměrné hodnocení 4.5. Recept Pečený vepřový guláš na víně a houbách má průměrné hodnocení 4.5. Recept Pečený vepřový guláš na víně a houbách má průměrné hodnocení 4.5. Recept Pečený vepřový guláš na víně a houbách má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Vepřový guláš netradičně pečený v troubě na cibulce, červeném víně a koření s lesními houbami, čerstvými či mraženými.

Karlovarský knedlík

Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 4.5. Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 4.5. Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 4.5. Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 4.5. Recept Karlovarský knedlík má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Tradiční český karlovarský knedlík z opražené housky, mouky a vajec. Vhodný jako příloha téměř ke všemu českému.

Sendvič s krůtím masem

Recept Sendvič s pečeným krůtím masem a brusinkami má průměrné hodnocení 4.7. Recept Sendvič s pečeným krůtím masem a brusinkami má průměrné hodnocení 4.7. Recept Sendvič s pečeným krůtím masem a brusinkami má průměrné hodnocení 4.7. Recept Sendvič s pečeným krůtím masem a brusinkami má průměrné hodnocení 4.7. Recept Sendvič s pečeným krůtím masem a brusinkami má průměrné hodnocení 4.7. 
Komentáře k receptu
(0)
Díky brusinkám mírně nasládlý sendvič s pečeným krůtím masem.

Hamburgerové bulky

Recept Hamburgerové bulky má průměrné hodnocení 4.2. Recept Hamburgerové bulky má průměrné hodnocení 4.2. Recept Hamburgerové bulky má průměrné hodnocení 4.2. Recept Hamburgerové bulky má průměrné hodnocení 4.2. Recept Hamburgerové bulky má průměrné hodnocení 4.2. 
Komentáře k receptu
(1)
Recept pro domácí pekárny na hamburgerové bulky tak, jak mají být. Bulky však můžete připravit i klasicky pomocí kvásku.
zařazeno v:
Domácí pekárna

Boloňská omáčka

Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.5. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.5. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.5. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.5. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(2)
Itálie - klasická omáčka z mletého vepřového a hovězího masa v rajčatové omáčce, dochucená zeleninou a muškátovým oříškem.
Komentáře k receptu Ořechový moka dort
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce