Mé Oblíbené Recepty
Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory
Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory
 

Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory

Průměrné hodnocení: 4.3/5 (26 hlasujících).
Jehněčí kýta rolovaná s kořením a česnekem, pečená v troubě se zeleninou na bílém víně.
Doba přípravy receptu je 30 min
příprava 30 min
Doba vaření receptu je 1 hod 20 min
doba vaření 1 hod 20 min
Počet porcí 4
počet porcí 4
Již bylo vloženo 29 komentářů.
zobrazit komentáře (29)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Téměř 57% produkce artyčoků pochází z Itálie, Egypta a Španělska. Nejvíce vyprodukuje Itálie s 32%.

Ingredience

na roládu

1,5kg jehněčí kýty
sůl podle chuti
2 větvičky rozmarýnu
2 stroužky česneku
1 PL extra panenského olivového oleje
1 chilli paprička/koření chilli

polovina citronu
3 artyčoky
2 fenykly
600g malých brambor
4 stroužky česneku
2 PL extra panenského olivového oleje
špetka soli
700ml bílého suchého vína
4 stonky čerstvého tymiánu
2 bobkové listy

(* PL - polévková lžíce)

Postup

Jehněčí kýtu nařežte "na motýlka" (viz typy). Pokud je v masu kost vyřežte ji a dejte bokem. Pokud Vám maso naporcuje řezník, vemte si kost s sebou. Z masa odstraňte velké části tuku. Nesnažte se ale dostat pryč všechen, obsahuje spoustu chuti a maso bude díky němu šťavnaté. Kýtu osolte, přidejte chilli nebo nasekanou chilli papričku, lístky rozmarýnu a plátky oloupaného česneku. Pokapejte olivovým olejem. Rukama zapracujte všechny chutě do masa (dejte masu krátkou jemnou masáž, aby se marináda dostala do všech otvůrků i záhybů). Maso srolujte do rolády a svažte kuchyňským provázkem tak, aby se při pečení nerozjelo. Osolte a odložte bokem.

Troubu rozehřejte na 200°C. Do půl litru studené vody vymačkejte šťávu z citronu. Ten dejte do mísy také. Přidejte očištěné artyčoky (pokud používáte čerstvé celé artyčoky, v tipech najdete jak na to). Fenykl omyjte, odřízněte tuhý spodek a zelené stonky na vrchní části a rozčtvrťte. Brambory omyjte a vydrhněte kartáčkem tak, abyste nepoškodili slupku. Česnek oloupejte a přepulte. 

Na velký hluboký plech nebo pekáč položte doprostřed kost, na něj posaďte roládu a okolo artyčoky (bez vody), fenykl, česnek a brambory. Přidejte bobkový list a stonky tymiánu. Artyčoky a fenkyly pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a podlijte bílým vínem. 

Jehněčí roládu pečte 20 minut a v půlce ji polijte vypečenou šťávou. Po 20 minutách otočte a v půlce opět polijte vypečenou šťávou. Roládu naposled otočte, teplotu snižte na 170°C a pečte dalších 30-60 minut, podle tloušťky rolády a stupně propečení (více o stupních propečení a teplotách v tipech). Maso pravidelně kontrolujte, polévejte a případně podlejte vodou.

Po vyjmutí z trouby pekáč volně přikryjte alobalem a nechte odpočinout 10 minut. To je důležité pro šťavnatost masa. A nebojte se, nevystydne Vám. Roládu servírujte se zeleninou, politou vypečenou šťávou.

Tipy

Maso srolujte den předem a nechte marinovat přikryté v lednici.

Jak nařezat maso na motýlka:
- maso položte na prkénko kolmo k sobě
- dlouhým nožem veďte řez podél jeho delší strany asi 0.8 centimetru nad pracovní plochou
- pokračujte v krájení směrem dovnitř dokud se maso nerozvine v rovnou plochu

Jak oloupat artyčoky:
Z artyčoků odstraňte tuhé tmavě zelené listy. Zastavte se až když narazíte na světlé, zravě vypadající. Odkrojte hnědé lístky na špičce a artyčok a rozřízněte jej podélně napůl. Kávovou lžičkou vydlabejte prostředek artyčoku, vypadá jako chmýří a není jedlé. Nakonec odřízněte stopuku asi centimetr pod lůžkem.

Teploty masa a stupně propečení:
Termometr zasuňte doprostřed masa. Pokud jej nemáte, určitě doporučuji do něj investovat. Stojí pár korun a použijete ho při pečení i smažení.
Plně propečená jehněčí roláda (well-done) - 66-74°C
Mírně propečená jehněčí roláda (medium) - 60-66°C
Středně propečená jehněčí roláda (medium-rare) - 54-60°C
Velmi mírně propečená jehněčí roláda (rare) - 48-54°C

Inspirace pro Vás

Polévka z červeného zelí

Recept Polévka z červeného zelí má průměrné hodnocení 4.1. Recept Polévka z červeného zelí má průměrné hodnocení 4.1. Recept Polévka z červeného zelí má průměrné hodnocení 4.1. Recept Polévka z červeného zelí má průměrné hodnocení 4.1. Recept Polévka z červeného zelí má průměrné hodnocení 4.1. 
Komentáře k receptu
(46)
Fialová sytící polévka s fazolemi černé oko, čerstvým červeným zelím a s bramborem, vařená v zeleninovém vývaru.

Brokolicový krém se sýrem

Recept Brokolicový krém se sýrem má průměrné hodnocení 4.4. Recept Brokolicový krém se sýrem má průměrné hodnocení 4.4. Recept Brokolicový krém se sýrem má průměrné hodnocení 4.4. Recept Brokolicový krém se sýrem má průměrné hodnocení 4.4. Recept Brokolicový krém se sýrem má průměrné hodnocení 4.4. 
Komentáře k receptu
(48)
Brokolicovému krému dodává výraznou chuť kuřecí vývar, brambory polévku zahustí a přidané mléko pokrm zjemní.

Dušená mrkev

Recept Dušená mrkev má průměrné hodnocení 3.6. Recept Dušená mrkev má průměrné hodnocení 3.6. Recept Dušená mrkev má průměrné hodnocení 3.6. Recept Dušená mrkev má průměrné hodnocení 3.6. Recept Dušená mrkev má průměrné hodnocení 3.6. 
Komentáře k receptu
(127)
Zdravé a levné jídlo, které si zamilují i lidé, kteří si mysleli, že tento pokrm není jejich šálek kávy.

Plněné bramborové knedlíky

Recept Plněné bramborové knedlíky se zelím má průměrné hodnocení 4.3. Recept Plněné bramborové knedlíky se zelím má průměrné hodnocení 4.3. Recept Plněné bramborové knedlíky se zelím má průměrné hodnocení 4.3. Recept Plněné bramborové knedlíky se zelím má průměrné hodnocení 4.3. Recept Plněné bramborové knedlíky se zelím má průměrné hodnocení 4.3. 
Komentáře k receptu
(0)
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem s bílým kyselým zelím a s do křupava smaženou cibulkou.

Tapenáda ze zelených oliv

Recept Tapenáda ze zelených oliv má průměrné hodnocení 4.2. Recept Tapenáda ze zelených oliv má průměrné hodnocení 4.2. Recept Tapenáda ze zelených oliv má průměrné hodnocení 4.2. Recept Tapenáda ze zelených oliv má průměrné hodnocení 4.2. Recept Tapenáda ze zelených oliv má průměrné hodnocení 4.2. 
Komentáře k receptu
(33)
Rozmixované zelené olivy s česnekem a ančovičkami, podávané na čerstvé bagetě.

Bylinkové máslo

Recept Bylinkové máslo má průměrné hodnocení 3.5. Recept Bylinkové máslo má průměrné hodnocení 3.5. Recept Bylinkové máslo má průměrné hodnocení 3.5. Recept Bylinkové máslo má průměrné hodnocení 3.5. Recept Bylinkové máslo má průměrné hodnocení 3.5. 
Komentáře k receptu
(236)
Recept na máslo se směsí čerstvých bylinek, ochucené červeným vínem (volitelné).
zařazeno v:
Grilování

Pečená jablka

Recept Pečená jablka má průměrné hodnocení 3.5. Recept Pečená jablka má průměrné hodnocení 3.5. Recept Pečená jablka má průměrné hodnocení 3.5. Recept Pečená jablka má průměrné hodnocení 3.5. Recept Pečená jablka má průměrné hodnocení 3.5. 
Komentáře k receptu
(33)
Plněná směsí z hnědého cukru a skořice, tyto pečená jablka servírujte horká během chladných dnů s kopečkem zmrzliny.
zařazeno v:
Dezerty pečené, Ovoce

Pečená kuřecí stehna

Recept Kuřecí stehna pečená v koprovém kabátku s těstovinami má průměrné hodnocení 3.3. Recept Kuřecí stehna pečená v koprovém kabátku s těstovinami má průměrné hodnocení 3.3. Recept Kuřecí stehna pečená v koprovém kabátku s těstovinami má průměrné hodnocení 3.3. Recept Kuřecí stehna pečená v koprovém kabátku s těstovinami má průměrné hodnocení 3.3. Recept Kuřecí stehna pečená v koprovém kabátku s těstovinami má průměrné hodnocení 3.3. 
Komentáře k receptu
(365)
Stehno pečené v kabátku z čerstvého kopru, přelité máslem a pečené na vývaru, podávené se smetanovými těstovinami.
Komentáře k receptu Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
*Opište ověřovací kód:
kod
Ronnuro
|
Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. 
2017-10-16 15:20:02
Generico De Cialis Propecia Hiperprolactinemia Cialis Apotheke Holland [url=http://viafreetrial.com]viagra[/url] Original Kamagra Online
Ronnuro
|
Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. 
2017-10-16 15:19:57
Generico De Cialis Propecia Hiperprolactinemia Cialis Apotheke Holland [url=http://viafreetrial.com]viagra[/url] Original Kamagra Online
Ronnuro
|
Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. Recept Jehněčí roláda s pečenými artyčoky, fenyklem a brambory má průměrné hodnocení 4.3. 
2017-10-16 15:19:51
Generico De Cialis Propecia Hiperprolactinemia Cialis Apotheke Holland [url=http://viafreetrial.com]viagra[/url] Original Kamagra Online
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce