Mé Oblíbené Recepty
Jablečná crostata
Jablečná crostata
 

Jablečná crostata

Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 3.9. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 3.9. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 3.9. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 3.9. Recept Jablečná crostata má průměrné hodnocení 3.9. 
Průměrné hodnocení: 3.9/5 (107 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Itálie - domácí máslové těsto pečené s jablečnou náplní se skořicí a špetkou muškátového oříšku, s vanilkovou šlehačkou.
Doba přípravy receptu je 1 hod 15 min
příprava 1 hod 15 min
Doba vaření receptu je 50 min
doba vaření 50 min
Počet porcí 6
počet porcí 6
Zatím nebyl vložen žádný komentář.
zobrazit komentáře (0)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Crostata je italské označení pro pečený dort nebo koláč, ohraničený krustou a s uprostřed odhaleným ovocem. První zmínky o crostatě pochází z kuchařky z 15. století.

Ingredience

na těsto

160g hladké mouky
1 KL cukru krupice
špetka soli
120g studeného másla

na jablečnou náplň

800g jablek (3-4 jablka)
2 PL citronové šťávy
1 PL strouhané citronové kůry
100g cukru krupice
2 PL kukuřičného škrobu
1/2 KL mleté skořice
špetka muškátového oříšku
špetka soli

na potření těsta

1 vaječný bílek
1 KL plnotučného mléka nebo smetany
1 KL cukru
1 KL másla

na šlehačku

200g 40% šlehačky nebo smetany ke šlehání
1 PL cukru moučka
pár kapek vanilkového extraktu

(* PL - polévková lžíce)
(* KL - kávová lžička)

Postup

Nejprve si připravte těsto. V robotu s hnětacími háky smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Máslo si nákrájejte na kostky o průměru 1.5 centimetru. K moučné směsi přidejte polovinu kostek a 8x mixér pulzněte (zapněte a hned vypněte). Přidejte zbylé máslo a pulzněte ješte asi 5x. Pak postupně přidávejte lžíce ledové vody. Nejprve přidejte dvě, robot zapněte na pomalé otáčky a nechte promíchat. Pak nepřidávejte naráz víc než jednu lžíci vody a postup opakujte (celkem je zapotřebí asi 4-6 lžic vody, podle její velikosti). Těsto by se mělo lehce drolit, ale pokud na něj prstem lehce zatlačíte, musí se spojit. Směs vysypte na pomoučněnou pracovní plochu a vypracujte. Vytvořte kouli, tu tlakem ruky zpoštěte do tvaru disku, těsně zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň hodinu chladit v lednici.

Když se těsto chladí připravte si náplň. Oloupejte jablka a vyřízněte jádřince. Jablka nakrájejte na plátky, dejte do mísy a pokapejte citronovou šťávou a zasypte citronovou kůrou. V jiné míse smíchejte cukr krupici, kukuřičný škrob, skořici, muškátový oříšek a špetku soli. Tuto směs přidejte k jablkám a promíchejte tak, aby se všechny kousky ovoce obalily.

Do misky dejte bílek a spolu s mlékem ručně rozšlehejte.

Troubu rozehřejte na 200°C. Těsto dejte z lednice a nechte před manipulací odpočnout 5-10 minut při pokojvé teplotě. Pak ho dejte na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte kolo o průměru 35 centimetrů. Doprostřed vsypte připravenou jablečnou náplň (nechte si asi 6 centimetrů volného těsta od okraje) a boky těsta přeložte doprostřed přes náplň.

Těsto na bocích potřete bílkovou směsí a posypte cukrem. Na jablka rozdělte několik malých oříšků másla. Pečte na pečícím papíře 45 minut, maximálně však jednu hodinu. Po 20 minutách pečení crostatu kontrolujte. Začnou-li se Vám jablka nebo těsto připékat, přikryjte crostatu hliníkovou fólií a pečte dál. Před servírováním nechte jablečnou crostatu zchládnout. 

Podávejte s domácí šlehačkou. V misce smíchejte studenou šlehačku, vanilkový extrakt a cukr. Vyšlehejte elektrickým mixérem nebo ručně. Uchovávejte v lednici až do servírování.

Tipy

Při válení těsta kontrolujte, zda se Vám nelepí na pracovní plochu. Pokud ano, přidejte na plochu více hladké mouky.

Dodržujte časy chlazení těsta a jeho odpočinku při pokojové teplotě, jinak se Vám s ním bude špatně manipulovat. V případě špatné manipulace dejte těsto zpět na několik minut do lednice. Máslo ztuhne a těsto se nebude lepit.

Inspirace pro Vás

Poctivý drůbeží vývar

Recept Poctivý drůbeží vývar má průměrné hodnocení 4. Recept Poctivý drůbeží vývar má průměrné hodnocení 4. Recept Poctivý drůbeží vývar má průměrné hodnocení 4. Recept Poctivý drůbeží vývar má průměrné hodnocení 4. Recept Poctivý drůbeží vývar má průměrné hodnocení 4. 
Komentáře k receptu
(0)
Nejlepší domácí drůbeží vývar, který jste ochutnali. Vhodný do polévek, pod maso a kamkoli, kde je vyžadován vývar z drůbeže.

Králík z jednoho hrnce

Recept Králík z jednoho hrnce má průměrné hodnocení 4.1. Recept Králík z jednoho hrnce má průměrné hodnocení 4.1. Recept Králík z jednoho hrnce má průměrné hodnocení 4.1. Recept Králík z jednoho hrnce má průměrné hodnocení 4.1. Recept Králík z jednoho hrnce má průměrné hodnocení 4.1. 
Komentáře k receptu
(0)
Recept na jemné králičí maso dušené se zeleninou a žampiony na červeném víně v pomalém hrnci, s křupavou bagetkou.

Sendvič s jehněčím masem

Recept Sendvič s jehněčím masem, pečenými rajčaty a citronovou majonézou má průměrné hodnocení 3.9. Recept Sendvič s jehněčím masem, pečenými rajčaty a citronovou majonézou má průměrné hodnocení 3.9. Recept Sendvič s jehněčím masem, pečenými rajčaty a citronovou majonézou má průměrné hodnocení 3.9. Recept Sendvič s jehněčím masem, pečenými rajčaty a citronovou majonézou má průměrné hodnocení 3.9. Recept Sendvič s jehněčím masem, pečenými rajčaty a citronovou majonézou má průměrné hodnocení 3.9. 
Komentáře k receptu
(0)
Sytý gurmánský sendvič plněný pečenými rajčaty, šťavnatým jehněčím masem a citronovou majonézou s pečeným česnekem.

Italský salátový dresing

Recept Domácí italský salátový dresing má průměrné hodnocení 3.9. Recept Domácí italský salátový dresing má průměrné hodnocení 3.9. Recept Domácí italský salátový dresing má průměrné hodnocení 3.9. Recept Domácí italský salátový dresing má průměrné hodnocení 3.9. Recept Domácí italský salátový dresing má průměrné hodnocení 3.9. 
Komentáře k receptu
(2)
Rychlý salátový dresing z olivového oleje a česneku s několika překvapivými ingrediencemi, které spolu skvěle fungují.
zařazeno v:
Vegetariánské, Saláty

Omáčka Marinara

Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 3.8. Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 3.8. Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 3.8. Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 3.8. Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 3.8. 
Komentáře k receptu
(1)
Itálie - omáčka z konzervovaných rajčat dušených na víně. Vhodná k těstovinám nebo například k volskému oku a pečivu.

Pečený krůtí medailon

Recept Krůtí medailon pečený na paprice a cuketě má průměrné hodnocení 3.9. Recept Krůtí medailon pečený na paprice a cuketě má průměrné hodnocení 3.9. Recept Krůtí medailon pečený na paprice a cuketě má průměrné hodnocení 3.9. Recept Krůtí medailon pečený na paprice a cuketě má průměrné hodnocení 3.9. Recept Krůtí medailon pečený na paprice a cuketě má průměrné hodnocení 3.9. 
Komentáře k receptu
(0)
Měkká barevná pečená zelenina s krůtími medailonky, přelitá omáčkou, která se vaří zvlášť po pečení. Levný, jednoduchý recept.
zařazeno v:
Drůbeží maso

Těstovinový salát s kuřecím

Recept Studený těstovinový salát s kuřecím masem má průměrné hodnocení 4.3. Recept Studený těstovinový salát s kuřecím masem má průměrné hodnocení 4.3. Recept Studený těstovinový salát s kuřecím masem má průměrné hodnocení 4.3. Recept Studený těstovinový salát s kuřecím masem má průměrné hodnocení 4.3. Recept Studený těstovinový salát s kuřecím masem má průměrné hodnocení 4.3. 
Komentáře k receptu
(1)
Osvěžující těstovinový salát s křupavou kořenovou zeleninou a kuřecím masem, ideální oběd během parných letních dnů.

Panenka s těstovinami

Recept Vepřová panenka, žampiony a těstoviny ve vinné omáčce s česnekem má průměrné hodnocení 3.9. Recept Vepřová panenka, žampiony a těstoviny ve vinné omáčce s česnekem má průměrné hodnocení 3.9. Recept Vepřová panenka, žampiony a těstoviny ve vinné omáčce s česnekem má průměrné hodnocení 3.9. Recept Vepřová panenka, žampiony a těstoviny ve vinné omáčce s česnekem má průměrné hodnocení 3.9. Recept Vepřová panenka, žampiony a těstoviny ve vinné omáčce s česnekem má průměrné hodnocení 3.9. 
Komentáře k receptu
(2)
Vepřová panenka dělaná na olivovém oleji s žampiony, v lehké pikantní omáčce z bílého suchého vína a česneku s těstovinami.
Komentáře k receptu Jablečná crostata
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce