Mé Oblíbené Recepty
Boloňská omáčka
Boloňská omáčka
 

Boloňská omáčka

Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. 
Průměrné hodnocení: 4.3/5 (78 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Itálie - klasická omáčka z mletého vepřového a hovězího masa v rajčatové omáčce, dochucená zeleninou a muškátovým oříškem.
Doba přípravy receptu je 20 min
příprava 20 min
Doba vaření receptu je 1 hod 10 min
doba vaření 1 hod 10 min
Počet porcí 4
počet porcí 4
Již bylo vloženo 1 komentářů.
zobrazit komentáře (1)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Bološká omáčka, s mletým hovězím, vepřovým, se spoustou zeleniny a spoustou chuti, pocházející z italské Bologni, se stala populárním pokrmem po celém světě. 

Ingredience

200g mleté vepřové kýty
300g mleté hovězí zadní
75g mrkve, na kostičky
75g celeru, na kostičky
5 stroužků česneku, nasekaných
1 větší cibule
300ml suchého červeného vína
500ml rajčatového pyré
špetka muškátového oříšku
1/2 kostky hovězího extra bujónu
4 PL olivového oleje
sůl a pepř podle chuti

(* PL - polévková lžíce)

Postup

Na oleji osmahneme najemno pokrájenou cibuli, až zrůžoví, přibližně po 8 minutách, přidáme oloupanou, na kostičky nakrájenou mrkev a celer, čtyři minuty smažíme, přidáme oloupaný, na jemno nasekaný česnek, krátce zarestujeme (jedna minuta) a přidáme mleté hovězí a vepřové maso, které na pánvi osolíme a důkladně opepříme.

Mícháme, až se maso osmahne a pustí šťávu, kterou necháme vypařit. Přilejeme červené víno, přiklopíme poklicí a dusíme hodinu na středně nízkou teplotu. V případě potřeby podléváme vodou.

Po hodině sejmeme poklici a necháme tekutinu zredukovat na přibližně 200ml. Přidáme rajčatové pyré, dochutíme solí, pepřem a malou špetkou muškátového oříšku, zamícháme a necháme pod poklicí dusit dalších 20 minut. Mezitím rozpustíme 1/2 kostky hovězího bujonu v 50 ml horké vody, vlejeme k masu, zamícháme a dusíme posledních 10 minut. Hotovou boloňskou omáčku popřípadě dochutíme solí nebo pepřem.

Tipy

Maso si nechte namlít v řeznictví a nekupujte připravené polotovary.

Česnek po oloupání podélně rozřízněte a vyjměte prostředky, zabráníte případnému nadýmání. Pokud nemáte kvalitní česnek, použijte až celou paličku.

Vhodná příloha jsou kvalitní špagety, uvařte dle návodu na obalu a na závěr posypte nastrouhaným sýrem gouda nebo eidam.

Co nesníte, můžete bez problému zmrazit nebo zavařit na jindy.

Inspirace pro Vás

Houbová omáčka s knedlíkem

Recept Houbová omáčka s knedlíkem má průměrné hodnocení 3.5. Recept Houbová omáčka s knedlíkem má průměrné hodnocení 3.5. Recept Houbová omáčka s knedlíkem má průměrné hodnocení 3.5. Recept Houbová omáčka s knedlíkem má průměrné hodnocení 3.5. Recept Houbová omáčka s knedlíkem má průměrné hodnocení 3.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Smetanová omáčka z lesních hub na cibulce a slanině s kynutým knedlíkem.

Hovězí na kyselých okurkách

Recept Hovězí na kyselých okurkách má průměrné hodnocení 4.1. Recept Hovězí na kyselých okurkách má průměrné hodnocení 4.1. Recept Hovězí na kyselých okurkách má průměrné hodnocení 4.1. Recept Hovězí na kyselých okurkách má průměrné hodnocení 4.1. Recept Hovězí na kyselých okurkách má průměrné hodnocení 4.1. 
Komentáře k receptu
(0)
Hovězí zadní kýta dušená na zavařených okurkách a plnotučné hořčici.

Dušená vepřová játra

Recept Vepřová játra dušená na lesních houbách má průměrné hodnocení 3.2. Recept Vepřová játra dušená na lesních houbách má průměrné hodnocení 3.2. Recept Vepřová játra dušená na lesních houbách má průměrné hodnocení 3.2. Recept Vepřová játra dušená na lesních houbách má průměrné hodnocení 3.2. Recept Vepřová játra dušená na lesních houbách má průměrné hodnocení 3.2. 
Komentáře k receptu
(2)
Delikátní dušená vepřová játra. Kousky jater se smaženou cibulkou a lesními houbami přelité chutnou omáčkou.

Borůvkové muffiny

Recept Borůvkové muffiny má průměrné hodnocení 3.4. Recept Borůvkové muffiny má průměrné hodnocení 3.4. Recept Borůvkové muffiny má průměrné hodnocení 3.4. Recept Borůvkové muffiny má průměrné hodnocení 3.4. Recept Borůvkové muffiny má průměrné hodnocení 3.4. 
Komentáře k receptu
(0)
Sladké borůvkové muffiny z podmáslí s kapkou vanilky.
zařazeno v:
Ovoce

Japonské knedlíčky Gyoza

Recept Japonské knedlíčky Gyoza má průměrné hodnocení 4. Recept Japonské knedlíčky Gyoza má průměrné hodnocení 4. Recept Japonské knedlíčky Gyoza má průměrné hodnocení 4. Recept Japonské knedlíčky Gyoza má průměrné hodnocení 4. Recept Japonské knedlíčky Gyoza má průměrné hodnocení 4. 
Komentáře k receptu
(2)
Japonsko - ručně skládané domácí knedlíčky plněné směsí mletého vepřového masa a bílého zelí s teriyaki omáčkou.

Cuketový koláč

Recept Cuketový koláč má průměrné hodnocení 3.4. Recept Cuketový koláč má průměrné hodnocení 3.4. Recept Cuketový koláč má průměrné hodnocení 3.4. Recept Cuketový koláč má průměrné hodnocení 3.4. Recept Cuketový koláč má průměrné hodnocení 3.4. 
Komentáře k receptu
(0)
Pečený koláč z máslového těsta, s kousky cukety obalené ve skořici a sladkém cukru, s drobenkou z ovesných vloček.
zařazeno v:

Ratatouille

Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 3.9. Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 3.9. Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 3.9. Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 3.9. Recept Ratatouille má průměrné hodnocení 3.9. 
Komentáře k receptu
(6)
Francie - provensálský pokrm z lilku, cukety, papriky a rajčat pro vegetariány. Vhodné jako příloha nebo samostatné jídlo.

Salát z nových brambor

Recept Salát z nových brambor má průměrné hodnocení 3.8. Recept Salát z nových brambor má průměrné hodnocení 3.8. Recept Salát z nových brambor má průměrné hodnocení 3.8. Recept Salát z nových brambor má průměrné hodnocení 3.8. Recept Salát z nových brambor má průměrné hodnocení 3.8. 
Komentáře k receptu
(0)
Levný jednoduchý bramborový salát se správně štiplavou zálivkou ze zakysané smetany s čerstvou pažitkou.
zařazeno v:
Brambory, Přílohy
Komentáře k receptu Boloňská omáčka
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
Emílie
|
Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. 
2015-05-12 14:31:08
Lepší boloňskou omáčku jsem ještě nejedla. Možná bych jen přidala více rajčatového pyré nebo ubrala masa, je takhle dost hustá. Ale třeba to tak má správně být :) Celer a mrkev omáčce dodají správnou chuť. Někde jsem četla, že do pravé italské boloňské omáčky je třeba přidat ještě i italskou klobásu. Můžeme příště zkusit :) A hlavně použijte kvalitní těstoviny a maso, jinak ji úplně pokazíte.
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce