Mé Oblíbené Recepty
Boloňská omáčka
Boloňská omáčka
 

Boloňská omáčka

Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. 
Průměrné hodnocení: 4.3/5 (3 hlasujících).
Pro hodnocení se prosím přihlaste zde.
Itálie - klasická omáčka z mletého vepřového a hovězího masa v rajčatové omáčce, dochucená zeleninou a muškátovým oříškem.
Doba přípravy receptu je 20 min
příprava 20 min
Doba vaření receptu je 1 hod 10 min
doba vaření 1 hod 10 min
Počet porcí 4
počet porcí 4
Již bylo vloženo 1 komentářů.
zobrazit komentáře (1)
Uložit recept do Mé kuchařky
přidat recept do své kuchařky můžete po přihlášení

Bološká omáčka, s mletým hovězím, vepřovým, se spoustou zeleniny a spoustou chuti, pocházející z italské Bologni, se stala populárním pokrmem po celém světě. 

Ingredience

200g mleté vepřové kýty
300g mleté hovězí zadní
75g mrkve, na kostičky
75g celeru, na kostičky
5 stroužků česneku, nasekaných
1 větší cibule
300ml suchého červeného vína
500ml rajčatového pyré
špetka muškátového oříšku
1/2 kostky hovězího extra bujónu
4 PL olivového oleje
sůl a pepř podle chuti

(* PL - polévková lžíce)

Postup

Na oleji osmahneme najemno pokrájenou cibuli, až zrůžoví, přibližně po 8 minutách, přidáme oloupanou, na kostičky nakrájenou mrkev a celer, čtyři minuty smažíme, přidáme oloupaný, na jemno nasekaný česnek, krátce zarestujeme (jedna minuta) a přidáme mleté hovězí a vepřové maso, které na pánvi osolíme a důkladně opepříme.

Mícháme, až se maso osmahne a pustí šťávu, kterou necháme vypařit. Přilejeme červené víno, přiklopíme poklicí a dusíme hodinu na středně nízkou teplotu. V případě potřeby podléváme vodou.

Po hodině sejmeme poklici a necháme tekutinu zredukovat na přibližně 200ml. Přidáme rajčatové pyré, dochutíme solí, pepřem a malou špetkou muškátového oříšku, zamícháme a necháme pod poklicí dusit dalších 20 minut. Mezitím rozpustíme 1/2 kostky hovězího bujonu v 50 ml horké vody, vlejeme k masu, zamícháme a dusíme posledních 10 minut. Hotovou boloňskou omáčku popřípadě dochutíme solí nebo pepřem.

Tipy

Maso si nechte namlít v řeznictví a nekupujte připravené polotovary.

Česnek po oloupání podélně rozřízněte a vyjměte prostředky, zabráníte případnému nadýmání. Pokud nemáte kvalitní česnek, použijte až celou paličku.

Vhodná příloha jsou kvalitní špagety, uvařte dle návodu na obalu a na závěr posypte nastrouhaným sýrem gouda nebo eidam.

Co nesníte, můžete bez problému zmrazit nebo zavařit na jindy.

Inspirace pro Vás

Vaječná pomazánka s řeřichou

Recept Vaječná pomazánka s řeřichou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vaječná pomazánka s řeřichou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vaječná pomazánka s řeřichou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vaječná pomazánka s řeřichou má průměrné hodnocení 4.5. Recept Vaječná pomazánka s řeřichou má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Velká Británie - sendvič z bílého chleba plněný směsí z vajec, majonézy a řeřichy je oblíbenou pochoutkou nejen v Británii.

Mrkvový krém s čočkou

Recept Mrkvový krém s červenou čočkou má průměrné hodnocení 4.7. Recept Mrkvový krém s červenou čočkou má průměrné hodnocení 4.7. Recept Mrkvový krém s červenou čočkou má průměrné hodnocení 4.7. Recept Mrkvový krém s červenou čočkou má průměrné hodnocení 4.7. Recept Mrkvový krém s červenou čočkou má průměrné hodnocení 4.7. 
Komentáře k receptu
(3)
Chutná, lehce pikantní směs plná železa s nízkým obsahem tuku. Polévka je hotová za půl hodiny nebo ji vařte v pomalém hrnci.

Pomazánka z matjesů s vejci

Recept Pomazánka z matjesů s vejci má průměrné hodnocení 4.5. Recept Pomazánka z matjesů s vejci má průměrné hodnocení 4.5. Recept Pomazánka z matjesů s vejci má průměrné hodnocení 4.5. Recept Pomazánka z matjesů s vejci má průměrné hodnocení 4.5. Recept Pomazánka z matjesů s vejci má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Pomazánka z matjesů s vejci vařenými natvrdo, zjemněná zakysanou smetanou s čerstvým koprem na tmavém chlebu.

Těstovinový salát s olivami

Recept Těstovinový salát s avokádem a olivami má průměrné hodnocení 4.5. Recept Těstovinový salát s avokádem a olivami má průměrné hodnocení 4.5. Recept Těstovinový salát s avokádem a olivami má průměrné hodnocení 4.5. Recept Těstovinový salát s avokádem a olivami má průměrné hodnocení 4.5. Recept Těstovinový salát s avokádem a olivami má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Barevný salát s pečenými rajčaty, na jemno nasekanými černými olivami, máslovým avokádem a sněhově bílou mozzarellou.
zařazeno v:
Těstoviny, Saláty

Vepřová pečeně s omáčkou

Recept Jednoduchá vepřová pečeně s vinnou omáčkou má průměrné hodnocení 4.2. Recept Jednoduchá vepřová pečeně s vinnou omáčkou má průměrné hodnocení 4.2. Recept Jednoduchá vepřová pečeně s vinnou omáčkou má průměrné hodnocení 4.2. Recept Jednoduchá vepřová pečeně s vinnou omáčkou má průměrné hodnocení 4.2. Recept Jednoduchá vepřová pečeně s vinnou omáčkou má průměrné hodnocení 4.2. 
Komentáře k receptu
(0)
Výrazná, lehce pikantní vinná omáčka zjemněná máslem skvěle doplňuje vepřovou kotletu podávanou se špeclemi a mrkví.
zařazeno v:
Vepřové maso, Špecle

Teriyaki na špejli

Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. Recept Teriyaki na špejli se sladkou chilli omáčkou má průměrné hodnocení 4.1. 
Komentáře k receptu
(0)
Asie - kousky kuřecího masa marinované v teriyaki omáčce podávané s dipem ze sladké chilli omáčky s jarní cibulkou a limetkou.

Omáčka Marinara

Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 4.5. Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 4.5. Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 4.5. Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 4.5. Recept Omáčka Marinara má průměrné hodnocení 4.5. 
Komentáře k receptu
(0)
Itálie - omáčka z konzervovaných rajčat dušených na víně. Vhodná k těstovinám nebo například k volskému oku a pečivu.

Hamburger s cibulovým čatní

Recept Hamburger s cibulovou marmeládou má průměrné hodnocení 4.2. Recept Hamburger s cibulovou marmeládou má průměrné hodnocení 4.2. Recept Hamburger s cibulovou marmeládou má průměrné hodnocení 4.2. Recept Hamburger s cibulovou marmeládou má průměrné hodnocení 4.2. Recept Hamburger s cibulovou marmeládou má průměrné hodnocení 4.2. 
Komentáře k receptu
(1)
USA - připravte si 100% domácí hamburger. Zde najdete recept na bulky, maso, ochucenou majonézu i na cibulové čatní.
Komentáře k receptu Boloňská omáčka
Vyzkoušeli jste tento recept? Sdělte nám své dojmy.
*Vaše jméno:
*Váš komentář k receptu:
Vaše hodnocení receptu:
 
Emílie
|
Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. Recept Boloňská omáčka má průměrné hodnocení 4.3. 
2015-05-12 14:31:08
Lepší boloňskou omáčku jsem ještě nejedla. Možná bych jen přidala více rajčatového pyré nebo ubrala masa, je takhle dost hustá. Ale třeba to tak má správně být :) Celer a mrkev omáčce dodají správnou chuť. Někde jsem četla, že do pravé italské boloňské omáčky je třeba přidat ještě i italskou klobásu. Můžeme příště zkusit :) A hlavně použijte kvalitní těstoviny a maso, jinak ji úplně pokazíte.
2014 © MeOblibeneRecepty.cz
Všechna práva vyhrazena
Reklama / Inzerce